VANHUSTYÖN HOITAJIA TULISI ARVOSTAA


Lähihoitaja on vain

Lähihoitaja on vain. Hän jaksaa silloinkin, kun työvuorosta puuttuu yksi sun toinenkin. Kainaloon kaappaa, levolle laittaa, toisinaan liinat ristiksi rinnalle taittaa.

Lähihoitaja on vain. Tietää yhden sun toisen vaivan ja sen lääkitsemisen taidon. Pesee ja pukee, tukisukilla jalkasi tukee.

Murheesi kantaa, iloa päiviisi antaa. Sinua kuulee, kanssasi nauraa ja toisinaan myös laulaa. Haluaa näin osoittaa sinulle sen, olet merkityksellinen.

Sitä ihmetellä saa, kuka itsensä likoon noin laittaa? Tekee työtä tärkeää, monin tiedoin taidoin tehtävää, inhimillistä ihmisyyttä pitäen sisällään. Lähihoitajako on vain?

Vaikkei enkeli ehkä olekaan, jonka viittaa hänellä joskus tarjoillaan, valon tuo hän tullessaan vuoroon astuessaan. Ei ole lähihoitaja vain. On lähihoitaja, sen silmiin katsoen voi sanoa ja olla siitä ylpeä.

Kiitos tekemästäsi työstä.

Saan viestejä ja yhteydenottoja hoitajilta. Tunnenkin blogin myötä entistä vahvemmin hoitajien hätähuudon.

Hoitajien viestit kertovat usein siitä, kuinka eettiset epäkohdat uuvuttavat.

Alan vaihto pyörii jatkuvasti mielessä, koska oma moraali ja etiikka ei kestä katsoa sivusta, kertoo nimimerkki ”Salla”.

Hoitajat kokevat myös arvostuksen ja oikeudenmukaisuuden puutetta. Hoitajista on vanhustyössä pulaa, mutta silti heitä ei arvosteta, eikä heidän hyvinvointiinsa satsata. Mielenkiintoinen yhtälö.

Surullista taistella jatkuvasti tuulimyllyjä vastaan. Yksin ollaan näiden murheiden kanssa, toteaa ”Alan vaihtoko edessä?”

Toiset hoitajat jättävät alan taakseen. Liikaa epäkohtia paikattavaksi. Uutisointia uutisoinnin perään vanhusten kaltoinkohtelusta, ikään kuin hoitajat eivät sitä tietäisi. Latteita ohjeita, kuinka hoitajien työssä jaksamisesta tulee huolehtia, ikään kuin ne toteutuisivat. Epätoivoisia rekrytointeja vanhustyöhön, tulisi edes joku, ikään kuin ketään kiinnostaisi olla joku…

Toiset puhuvat ”sinnittelystä” kunnes kohta jäävät eläkkeelle.

Moni, ainakin ennen, on lähtenyt alalle auttamisen ilosta. Tilalle tulee usein kyynisyys ja katkeroituminen koko työtä kohtaan. Niiden hoitajien ääni, joiden ääni oikeasti tulisi kuulla, jää piipitykseksi taustalle.

Monet hoitajat tekevät työnsä todella hyvin. Mediassa heidätkin leimataan huonoiksi. Suuren hoitojätin hoitaja on esimerkiksi häpeillen kertonut minulle työpaikastaan ja selitellyt monisanaisesti, miksi on siellä töissä.

Kun sekaan mahtuu kaikenlaisia työntekijöitä ja vanhustenhoitoa tuottavia tahoja, kohdistuu arvostelu myös heihin, jotka eivät sitä ansaitsisi.

Ja niin, tätä minä haluan nyt toitottaa täälläkin. Että se hoitaja tulisi näkyväksi. Hänet, joka runnotaan tiettyyn muottiin, hän, jota ei arvosteta, hän, jota ei kuulla. Hän, joka saa onnellisen katseen, kun astuu vanhuksen kotiin: SINÄ!

Meidän muidenkin on nähtävä tälläinen hoitaja sen vanhuksen silmin. Arvostaa. Heitä me tarvitsemme, heistä meidän on pidettävä kiinni. On sääli, jos kedon kauneimmat kukat annetaan lakastua ennen aikojaan.

Ja sinä uupunut, hoitotyöhön jo väsynyt, ei sinun tarvitse jaksaa. Vika ei ole sinun, se on tämän kaaottisen järjestelmän.

Mukavaa päivää kaikille!

Muokattu 16.2.2020


11 vastausta artikkeliin “VANHUSTYÖN HOITAJIA TULISI ARVOSTAA”

  • Olisi kannatanut aloittaa teksti tuolla runolla johdannoksi ja sitten loppu selitykseksi.

   • Kiitos kommentistasi! Aivan totta, arastelin tuota runoa ylipäätään… Minä harjoittelen näitä kirjoitusasioita ja ylipäätään tätä blogimaailmaa ja mielelläni otan näitä kehitysideoita vastaan. Korjasin asian!

 1. Koskee aika lailla kaikkia hoitajia. Tuntuu ainakin siltä. Satakunnan Kansasta luin kirjoituksen, jossa: Sata-sairaalassa oli sairaanhoitajien työtä verrattu lattiatason työhön, osaston muutokseen liittyvässä info tilaisuudessa. Omat pomot näyttävät arvostavan.

  • Hienoa kuulla, että sinun työtäsi arvostetaan. Näin tulisi olla kaikilla. Ja tosiaan välillä saa lukea mielenkiintoisia kommentteja vanhustyöstä ja sen kehittämisestä. Mielestäni tässä on pitkälti kyse siitä, ettei osata asettua toisen asemaan tai nähdä asioita laaja-alaisesti.

 2. Taakkaan kun vielä lisätään kaikkeen tyytymättömät omaiset. Kannattaisi välillä kiittää hoitajaa ja antaa palautetta johtoportaalle.

  • Kiitos kommentista. Luitko postaukseni Pirjo Juhelasta? Hän kommentoi omaisten kärkästä käytöstä siten, että omaisilla saattaa taustalla olla aito hätä ja huoli… Mutta toki on monenlaista kulkijaa ja välillä mikään ei riitä. Monisyinen juttu tuokin.
   Ja kyllä kiitos on mukava kuulla❣️

 3. Kyllä hoitajat tekevät aivan käsittämättömän arvokasta työtä. Kuka muu vaihtaisi vanhusten vuodesuojia ja juttelisi mukavia sekakäyttäjille sillä palkalla ja siinä vaiheessa, kun takana on jo 11 tunnin työvuoro. Onneksi nyt tämän virustaudin aikana on näkynyt jonkinlaista arvostusta heidän tekemälleen työlle.

  • Kiitos kommentistasi Kirsi! Toden totta, hoitajat joutuvat mukautumaan moneen, toki se saattaa olla juuri myös se motivaatio tehdä työtä. Mutta ei tietenkään ylipitkiä työputkia. On tutkittu ja päivänselvää, että arvostusta kokevat työntekijät välittävät työpaikastaan huonoinakin aikoina. Voi sitten miettiä, miksiköhän vanhustyön hoitotyöhön ei työntekijöitä löydy ja työpaikoilla vaihtuvuus on suurta… Mutta niin, hoitotyön ja vielä vanhustenhoitotyön arvostus on laajemmmin koko yhteiskunnan arvopohjaan perustuvaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.