Millainen on vuorovaikutustyylisi vanhusten parissa?


Pikku muistutus vainūüėä

Mik√§ siin√§ on, ett√§ usein vanhusten seurassa korotetaan √§√§nt√§ ihan automaationa? ūüďĘTai sitten tuo l√§ssytys.

Olen jäänyt itsekin kiinni molemmista.

Ja on my√∂s sellainen ”vanhuskieli”. Sanonkin, ett√§ sitten tiet√§√§ kyll√§ olevansa vanha, kun joku sanoo, ett√§ sin√§p√§ se olet ”pirte√§”, menetk√∂ t√§n√§√§n ”viriketoimintaan” vai tapaatko kenties ”tovereitasi”?

Toisinaan saatamme artiguloida ylitsevuotavasti asiamme, toisinaan selkokieli onkin tarpeen. Vuorovaikutustyyli on mukautettava ikäänkuin toiminnanvajauksien mukaisesti vanhusten parissa.

Kuka on äänessä?

Ja vielä yksi asia, mihin usein törmää (sekä kuulee vanhuksilta itseltään) ja johon olen sortunut jälleen itsekin, on se, että höpöttää vain omia asioitaan.

Tämähän on missä tahansa kanssakäymisessä varteenotettava huomio, mutta vanhusten parissa todella yleistä. Eikö keksitä keskusteltavaa vai arvellaanko, että tapahtumia ei kertakaikkiaan vuoteen mummon elämässä mahdu, niin sitten kerrotaan omista asioista ylitsevuotavasti? Voin kertoa, että puoletkaan ei mummoa kiinnosta.

Voi olla hyv√§ keino ohjata omasta jutusta silta vanhuksen el√§m√§√§n. ”Meill√§kin poika nyt sitten armeijassa. Miss√§s sin√§ sen k√§vitk√§√§n? J√§ik√∂s sielt√§ yst√§vi√§?” V√§lill√§ juttu l√§htee, v√§lill√§ ei. T√§rkeint√§ on ainakin leikki√§ kiinnostunutta ja esitt√§√§ tarpeen mukaan jatkokysymyksi√§. Se lienee v√§hin vaatimus, jos on kyl√§√§n valinnut menn√§ tai sitten on ty√∂roolissa.

Jokainen voi mietti√§ seuraavan kerran, ett√§ miten itse toimii. Muuttaako vuorovaikutustyyli√§√§n i√§n perusteella? ūüôĄ

#vuorovaikutus#vanhuus#vanhus#kuuleekokukaan#lässytys#vanhuskieli#kohtaamistaidot

,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.