Main 2 - copy
Main 2 - copy - copy
Main 2 - copy - copy
PlayPause
previous arrow
next arrow

Millainen on vuorovaikutustyylisi vanhusten parissa?

Jaa tämä kirjoitus

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Pikku muistutus vainūüėä

Mik√§ siin√§ on, ett√§ usein vanhusten seurassa korotetaan √§√§nt√§ ihan automaationa? ūüďĘTai sitten tuo l√§ssytys.

Olen jäänyt itsekin kiinni molemmista.

Ja on my√∂s sellainen ”vanhuskieli”. Sanonkin, ett√§ sitten tiet√§√§ kyll√§ olevansa vanha, kun joku sanoo, ett√§ sin√§p√§ se olet ”pirte√§”, menetk√∂ t√§n√§√§n ”viriketoimintaan” vai tapaatko kenties ”tovereitasi”?

Toisinaan saatamme artiguloida ylitsevuotavasti asiamme, toisinaan selkokieli onkin tarpeen. Vuorovaikutustyyli on mukautettava ikäänkuin toiminnanvajauksien mukaisesti vanhusten parissa.

Kuka on äänessä?

Ja vielä yksi asia, mihin usein törmää (sekä kuulee vanhuksilta itseltään) ja johon olen sortunut jälleen itsekin, on se, että höpöttää vain omia asioitaan.

Tämähän on missä tahansa kanssakäymisessä varteenotettava huomio, mutta vanhusten parissa todella yleistä. Eikö keksitä keskusteltavaa vai arvellaanko, että tapahtumia ei kertakaikkiaan vuoteen mummon elämässä mahdu, niin sitten kerrotaan omista asioista ylitsevuotavasti? Voin kertoa, että puoletkaan ei mummoa kiinnosta.

Voi olla hyv√§ keino ohjata omasta jutusta silta vanhuksen el√§m√§√§n. ”Meill√§kin poika nyt sitten armeijassa. Miss√§s sin√§ sen k√§vitk√§√§n? J√§ik√∂s sielt√§ yst√§vi√§?” V√§lill√§ juttu l√§htee, v√§lill√§ ei. T√§rkeint√§ on ainakin leikki√§ kiinnostunutta ja esitt√§√§ tarpeen mukaan jatkokysymyksi√§. Se lienee v√§hin vaatimus, jos on kyl√§√§n valinnut menn√§ tai sitten on ty√∂roolissa.

Jokainen voi mietti√§ seuraavan kerran, ett√§ miten itse toimii. Muuttaako vuorovaikutustyyli√§√§n i√§n perusteella? ūüôĄ

#vuorovaikutus#vanhuus#vanhus#kuuleekokukaan#lässytys#vanhuskieli#kohtaamistaidot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muita artikkeleja

Mitä on tarinasi takana?

‚ÄĚNyt kirjoitan muutaman rivin sinne rakkaaseen kotiin, jossa niin monta vuotta saimme rauhassa el√§√§ ja kasvattaa pienokaisiamme…Teit√§ rakkaudella viimeiseen asti muistava miehesi ja is√§nne. Kirjoittakaa

Annammeko itse iällemme merkityksen vai ikä meille?

96- vuotias tuttu palvelutalon asukas kävi yksin vierailulla sukulaisensa luona junalla Helsingistä Kotkassa. Apuvälineenä hänellä on keppi. Matka meni hyvin. Helsingin Rautatieasemalla hän kertoi kysyneensä